?>

Trouw: ‘Opa had nooit wat’

Wat behandelt de dokter wel en wat niet? Tachtigers worden steeds fitter en komen in aanmerking voor operaties die ze vroeger niet kregen. Maar voor wie is dat weggelegd?

Ik kan ook wel leven zonder die man, dacht Ids Mollema een half jaar terug over de arts-assistent die hem naar huis liet gaan. “U bent 93 jaar oud, het is maar de vraag of we u moeten behandelen”, zo verstond de oud-kaasmaker de boodschap. Ruim een week was hij benauwd door flinke pijn op de borst. Dokters dachten aan van alles: problemen met de spijsvertering, stress en de ouderdom. Met een morfinepil zou hij thuis hopelijk tot rust komen. “Ik kreeg bijna het idee: ik stel me aan.”

Rond dezelfde tijd zat Meindert Timmer (84) bij de specialist om te praten over het ‘plekje’ op zijn alvleesklier. Hij voelde zich goed, maar dat zou hem later waarschijnlijk opbreken. En dan had hij nog geluk: de tumor was niet ver gevorderd en er waren geen uitzaaiingen te vinden. Maar toch: de enig mogelijke ingreep was de zogeheten Whipple-operatie. Behalve de kop van de alvleesklier verwijdert de arts galblaas en galwegen, de twaalfvingerige darm en vaak een deel van de maag. Het is een ingreep die voor een veertiger al zwaar is, de patiënt moet in goede conditie zijn om eventuele complicaties aan te kunnen.

Lees de rest van het artikel op de website van Trouw.

 


Reacties zijn gesloten.

 

Verwante artikelen

Marlies Feenstra rondt proefschrift af

30 apr. 0
...

Stop benaderen nieuwe patiënten voor Seniorlines

2 jun. 0
...

De mensen achter SeniorLines: hoogleraar Sophia de Rooij

Sinds haar jeugd was Sophia de Rooij, hoogleraar Interne Geneeskunde aan het UMCG en coördinator va...

De mensen achter SeniorLines: onderzoeker Luka Brouwer

Luka Brouwer, pas afgestudeerd als bewegingswetenschapper, onderzoekt in het kader van SeniorLines w...

De mensen achter SeniorLines: onderzoeker Marlies Feenstra

Voor haar promotieonderzoek bij SeniorLines kijkt bewegingswetenschapper Marlies Feenstra naar het f...