De mensen achter SeniorLines: onderzoeksmedewerker Adriëlla van der Veen

3 december 2018 0 reacties Interviews

Als onderzoeksmedewerker bij SeniorLines loopt Adriëlla van der Veen, vorig jaar afgestudeerd als bewegingswetenschapper, dagelijks tien afdelingen in het ziekenhuis af om ouderen te interviewen en daarmee data op te halen voor het onderzoek. Het is een functie die op dit moment goed bij haar past. “Ik vind het fijn dat ik op deze manier kan bijdragen aan het onderzoek. Dat ik daarbij ook nog iedere dag contact heb met ouderen, een doelgroep die me erg ligt, is helemaal mooi.”

Wat houdt jouw werk als onderzoeksmedewerker precies in?
“Het belangrijkste onderdeel van mijn werk is het verzamelen van data, die vervolgens worden geanalyseerd door de PhD’ers, Maartje en Marlies. Dagelijks kijk ik welke patiënten er nieuw in het ziekenhuis zijn opgenomen en wie daarvan in aanmerking komen voor deelname aan SeniorLines. Vervolgens bel ik de regieverpleegkundige van de betreffende afdeling en vraag ik of we de patiënt ook daadwerkelijk mogen benaderen. Daarna ga ik op pad, alleen of met collega’s, om de interviews af te nemen. Je weet nooit van tevoren hoe dat verloopt, maar dat vind ik juist leuk. Soms is een rondje op de afdeling zo klaar en andere dagen ben ik de hele middag nog bezig met de interviews, afhankelijk van het aantal nieuwe patiënten die deel willen nemen aan het onderzoek. We gaan tien afdelingen af, dus je kunt je voorstellen dat we vaak flinke afstanden afleggen. Maar dat vind ik alleen maar fijn, want ik houd van beweging. Verder voer ik ’s middags de data in het systeem in en verwerk ik ze in lijstjes. Daarnaast bel ik in de middag deelnemers voor de follow-ups, wat inhoudt dat ik deelnemers die inmiddels zijn ontslagen uit het ziekenhuis bel en ze vragen stel over hoe het nu met ze gaat.”

Waarom ligt dit werk jou zo goed?
“Toen ik een jaar geleden afstudeerde als bewegingswetenschapper, wist ik niet zo goed wat ik daarna wilde gaan doen. Ik vond het een fantastische studie, maar doordat je heel breed wordt opgeleid rolt er geen specifiek beroep uit. Het onderzoek trekt me heel erg, maar op dit moment hoef ik zelf nog geen promotieonderzoek te doen. Daarom past deze functie op dit moment goed bij mij. Ik vind het fijn dat ik een bijdrage kan leveren aan het onderzoek door de data op te halen. Daarnaast ligt het contact met ouderen mij goed. Tijdens mijn studie heb ik ook voor de richting Veroudering gekozen en heb ik voor mijn bachelor-afstudeerproject onderzoek gedaan naar fietsen met ouderen met dementie. Ik vind het lastig uit te leggen wat me precies zo trekt in deze doelgroep, het is meer een gevoel. Ouderen hebben vaak zoveel levenservaring, weten goed wat ze willen en kunnen dat ook heel mooi uitdrukken. Vaak zeggen mensen tijdens de interviews tegen me: ‘Je vindt het vast heel saai wat ik allemaal vertel’. Maar dat is niet zo, want ik vind hun kijk op het leven juist heel boeiend.”

“Ik vind het mooi dat ik een luisterend oor kan bieden aan mensen die daar behoefte aan hebben”


Hoe is het om iedere dag gesprekken met ouderen te voeren?

“Ik begin steeds meer te merken dat veel ouderen de gesprekken waarderen. Vaak bedanken ze me naderhand, terwijl ik dan zeg dat ik hen juist wil bedanken. Maar ik vind het mooi dat ik een luisterend oor kan bieden aan mensen die hun verhaal kwijt willen. Ik merk ook dat ik met sommige mensen direct een band heb, bijvoorbeeld doordat we dezelfde hobby hebben. Vanochtend nog, dat was een man van 82 die nog regelmatig op de ijsbaan staat. Maar het werk is soms ook wel zwaar, bijvoorbeeld als mensen heel ziek zijn of als ze veel hebben meegemaakt. Als patiënten dat soort verhalen vertellen weet ik niet altijd zo goed wat ik moet zeggen. Ik heb daar natuurlijk ook niet voor geleerd, al vraag ik me soms af of je dat kúnt leren. Als iemand in tranen uitbarst, wat doe je dan, wat zeg je dan? Dat vind ik wel lastig. Maar ik merk ook dat het vaak al genoeg is om een luisterend oor te bieden.”

Waarom is sporten en bewegen zo belangrijk voor je?
“Ik vind het heel interessant wat beweging voor invloed kan hebben op het lichaam, en hoe je bijvoorbeeld beweging kunt inzetten om mensen zich beter te laten voelen. Er is genoeg bewijs dat beweging invloed heeft op het verloop van aandoeningen als dementie of Parkinson. Natuurlijk kun je het met extra beweging niet genezen, maar het is wel mooi dat je met een simpel middel als beweging bepaalde effecten van aandoeningen kunt uitstellen en met het oog op de vergrijzing is dat wel van belang. Ik merk het ook bij mezelf: je moet mij niet stilzetten, want dan word ik gillend gek. Daarom ben ik ook blij dat ik iedere dag veel loop in het ziekenhuis, dat past goed bij mij. Daarnaast doe ik actief aan schaatsen, al sinds mijn zesde. Het is de combinatie van ontspanning, gezelligheid en lekker bewegen die me trekt. Zodra ik op de ijsbaan stap, ben ik alleen maar bezig met schaatsen. Ook al heb ik het nog zo druk op het werk of met andere dingen. Ieder jaar, zodra het herfst is, begint het bij mij alweer helemaal te kriebelen en heb ik weer zin om het ijs op te gaan.”


Reacties zijn gesloten.

 

Verwante artikelen

De mensen achter SeniorLines: hoogleraar Sophia de Rooij

Sinds haar jeugd was Sophia de Rooij, hoogleraar Interne Geneeskunde aan het UMCG en coördinator va...

De mensen achter SeniorLines: onderzoeker Luka Brouwer

Luka Brouwer, pas afgestudeerd als bewegingswetenschapper, onderzoekt in het kader van SeniorLines w...

De mensen achter SeniorLines: onderzoeker Marlies Feenstra

Voor haar promotieonderzoek bij SeniorLines kijkt bewegingswetenschapper Marlies Feenstra naar het f...

De mensen achter SeniorLines: onderzoeker Carolien Jansen

Carolien Jansen houdt zich bezig met de basis van SeniorLines: data en databeheer. Want alle gegeven...

De mensen achter SeniorLines: onderzoeker Maartje van der Kluit

Maartje van der Kluit is verpleegkundige in hart en nieren, maar maakt nu tijdelijk een uitstapje na...